Strony

niedziela, 30 lipca 2017

CIASTO Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI

Smaczne ciasto, do którego zrobienia nie trzeba zbyt wielu składników. Dzięki i owocom zachowuje wilgotność, a szczypta cynamonu nadaje ciastu niezwykły aromat.






SKŁADNIKI
Ciasto:
Blaszka o wymiarach 26x20 cm
2 jajka,
2 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
½ szkl. mleka,
½ szkl. oleju,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 op.cukru waniliowego

Dodatkowo:
¼ łyżeczki cynamonu,
lukier,
4 nektarynki,
garść borówek



WYKONANIE

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu układamy obrane nektarynki pokrojone w ósemki oraz posypujemy borówkami, oraz oprószamy cynamonem. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem.


czwartek, 27 lipca 2017

NALEŚNIKI BEZ JAJEK

Naleśniki bez jajek, niemożliwe? A jednak. Zachciało mi się naleśników, ale okazało się że w lodówce nie ma ani jednego jajka. Postanowiłam spróbować bez nich ... i udało się !!!
Najlepiej smakują podane z twarożkiem, polane sosem truskawkowym.

 



 

SKŁADNIKI

1 szkl. mleka,
1 szkl. wody,
2 szkl. mąki lub więcej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju



WYKONANIE
 
Wodę, mleko, cukier, sól, sodę, miksujemy, dodajemy mąkę w takiej ilości aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy olej. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Talerzyk, na którym podałam naleśniki pochodziGaleria Cuda Świata .

niedziela, 23 lipca 2017

CHLEBEK BANANOWY

Zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale. 

 




 


SKŁADNIKI

3 dojrzałe banany,
120 g mąki pszennej,
120 g mąki graham,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150g jogurtu naturalnego,
3 jajka,
garść orzechów włoskich



WYKONANIE

Banany rozgniatamy, dodajemy jajka, jogurt i syrop klonowy, mieszamy. W drugiej misce łączymy suche składniki. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz posiekane orzechy, mieszamy. Wylewamy do formy (20x10cm) wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.


czwartek, 20 lipca 2017

OGÓRKI CURRY

Sezon na przetwory ogórkowe w pełni. Nie wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).

 


 


SKŁADNIKI

Zalewa:
6 szkl. wody
1,5 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
3 łyżki soli o'Sole
2 łyżki przyprawy curry

ogórki gruntowe- 
ilość w zależności od tego jak pokroimy oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg)

Do każdego słoika:
po kilka ziaren gorczycy
kwiatostany kopru
liście selera



WYKONANIE

Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry. Do każdego słoika wkładamy koper i gorczycę, układamy ogórki, na wierzchu kładziemy listek selera, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut. 


wtorek, 11 lipca 2017

KASZA MANNA Z NEKTARYNKAMI

Jako dziecko nie lubiłam kaszy manny, a teraz robię ją bardzo często na różne sposoby. Jest doskonała na śniadanie, deser czy podwieczorek. Odrobina cukru pudru nie zaszkodzi, a jak słodzić - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl





SKŁADNIKI
2 łyżki kaszy manny,
200 ml mleka,
1 nektarynka,
prażone płatki migdałowe



WYKONANIE

W ¼ szkl. mleka mieszamy kaszę, pozostałe mleko zagotowujemy, do gotującego dodajemy kaszę. Dosładzamy cukrem do smaku. Nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy kilka minut, w razie potrzeby dosładzamy. Kaszę przekładamy do miseczki, układamy nektarynki, posypujemy płatkami.




niedziela, 9 lipca 2017

CYNAMONOWE ZAWIJASY

Aby osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla siebie takie drożdżówki, nie można się im oprzeć.






SKŁADNIKI

Ciasto:
200 ml ciepłego mleka,
50 g roztopionego masła,
25 g świeżych drożdży,
2 jajka,
ok. 2,5 szkl. mąki pszennej

Nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła,
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
lukier,
jajko do posmarowania



WYKONANIE
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.




sobota, 8 lipca 2017

PIKNIKOWE TARTY

Kruche tarty  z nadzieniem z cukinii, kurczaka, zalane masą jajeczno-serową, doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno. W takiej formie idealnie nadają się na weekendowy piknik, na świeżym powietrzu będą smakować najlepiej.

 



 


SKŁADNIKI

Ciasto: 6 tart o średnicy 10 cm
120 g mąki pszennej,
120 g mąki graham,
1 jajko,
10 dag margaryny Optima Omega3,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżka wody



Nadzienie:
1 upieczony lub usmażony filet z kurczaka,
1 cukinia,
1 mała cukinia,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
3 łyżki śmietany 18%,
150 g twarożku ze szczypiorkiem,
3 łyżki startego sera żółtego,
2 łyżki margaryny Optima Omega3


WYKONANIE

 
Ciasto:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota.
Rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie podpiekamy ok. 10 minut.
 
Nadzienie:
Cukinię kroimy w półplastry, solimy, odstawiamy na chwilę aż zmięknie.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Następnie dodajemy odciśniętą cukinię, podsmażamy ok. 5 minut aż woda odparuje.
Jajka miksujemy ze śmietaną i twarożkiem, doprawiamy przyprawami, dodajemy ser.
Na podpieczony spód wykładamy kurczaka pokrojonego w kostkę
oraz cukinię, zalewamy masą serową-jajeczną.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach aż masa się zetnie.
Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. 









środa, 5 lipca 2017

BELRISO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Pyszny ryżowy deser z musem truskawkowym z niewielkim dodatkiem cukru.

 



SKŁADNIKI
½ szkl. ryżu,
600 ml mleka,
laska wanilii,
cukier do smaku,
50 ml śmietany 30%,
½ szkl. zmiksowanych truskawek,
kilka truskawek do dekoracji


WYKONANIE

Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje i ryż wchłonie mleko. Dosładzamy do smaku. Przestudzone mieszamy ze śmietanką. Truskawki zagotowujemy, aż lekko zgęstnieją, dosładzamy do smaku cukrem. Do pucharków przekładamy ryż, a następnie mus truskawkowy. Dekorujemy truskawkami oraz miętą.


poniedziałek, 3 lipca 2017

BATONY ENERGETYCZNE Z BANANEM

Zdrowe batoniki na szybką przekąskę bez dodatku cukru, z syropem klonowym, orzechami
i żurawiną.

 








SKŁADNIKI

1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych,
½ szkl. zbóż ekspandowanych,
½ szkl. mieszanki studenckiej (żurawina, orzechy)
½ łyżeczki cynamonu,
2 łyżki oleju kokosowego,
2 łyżki syropu klonowego









WYKONANIE
Banana rozgniatamy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy, dokładnie przyklepujemy na grubość około 1 cm. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po lekkim wystudzeniu kroimy na batony.


niedziela, 2 lipca 2017

CIASTO FASOLOWE

Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. 

 




 




SKŁADNIKI
Ciasto:
240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce)
1 dojrzały banan,
2 jajka,
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
3 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki kakao (użyłam karobu),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 garść suszonej żurawiny,
2 łyżki wiórek kokosowych,
½ łyżeczki cynamonu



Polewa:
6 kostek czekolady gorzkiej,
3 łyżki śmietanki 30%




WYKONANIE

Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy na formę. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą (podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę).


Fit przekąski z superfoods