Strony

sobota, 8 lipca 2017

PIKNIKOWE TARTY

Kruche tarty  z nadzieniem z cukinii, kurczaka, zalane masą jajeczno-serową, doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno. W takiej formie idealnie nadają się na weekendowy piknik, na świeżym powietrzu będą smakować najlepiej.

 



 


SKŁADNIKI

Ciasto: 6 tart o średnicy 10 cm
120 g mąki pszennej,
120 g mąki graham,
1 jajko,
10 dag margaryny Optima Omega3,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżka wody



Nadzienie:
1 upieczony lub usmażony filet z kurczaka,
1 cukinia,
1 mała cukinia,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
3 łyżki śmietany 18%,
150 g twarożku ze szczypiorkiem,
3 łyżki startego sera żółtego,
2 łyżki margaryny Optima Omega3


WYKONANIE

 
Ciasto:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota.
Rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie podpiekamy ok. 10 minut.
 
Nadzienie:
Cukinię kroimy w półplastry, solimy, odstawiamy na chwilę aż zmięknie.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Następnie dodajemy odciśniętą cukinię, podsmażamy ok. 5 minut aż woda odparuje.
Jajka miksujemy ze śmietaną i twarożkiem, doprawiamy przyprawami, dodajemy ser.
Na podpieczony spód wykładamy kurczaka pokrojonego w kostkę
oraz cukinię, zalewamy masą serową-jajeczną.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach aż masa się zetnie.
Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz