Aby osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla siebie takie drożdżówki, nie można się im oprzeć.
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 ml ciepłego mleka,
50 g roztopionego masła,
25 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru Polski Cukier,
2 jajka,
ok. 2,5 szkl. mąki pszennej
Nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła,
3 łyżki cukru Polski Cukier,
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
lukier,
WYKONANIE
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy
cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i
mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na
20 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz