Strony

niedziela, 2 lipca 2017

CIASTO FASOLOWE

Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. 

 




 




SKŁADNIKI
Ciasto:
240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce)
1 dojrzały banan,
2 jajka,
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
3 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki kakao (użyłam karobu),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 garść suszonej żurawiny,
2 łyżki wiórek kokosowych,
½ łyżeczki cynamonu



Polewa:
6 kostek czekolady gorzkiej,
3 łyżki śmietanki 30%




WYKONANIE

Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy na formę. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą (podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę).


Fit przekąski z superfoods

1 komentarz: