sobota, 11 maja 2019

Ucierane ciasto z jablkami, jagodami i kruszonka

Szybkie ciasta sa najlepsze gdy najdzie nas ochota na domowe ciasto oraz gdy niespodziewanie wpadaja do nas goście. Zrobienie ciasta zajmuje nie wiecej niż 15 minut plus 45 minut pieczenia.






SKŁADNIKI

Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. cukru,
1/2 szkl. oleju,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 jabłka,
cynamon,
garść jagód

Kruszonka:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
1 łyżka wiórek kokosowych

WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, posypujemy cynamonem.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajem olej i jogurt. Nastepnie partiami dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na formę o wymiarach 20x26 cm, układamy jabłka, posypujemy jagodami i kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach.



1 komentarz:

  1. Z mlekiem idealne połączenie! Lubie jeszcze takie ciasta pod kawę :D

    OdpowiedzUsuń