SKŁADNIKI
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. cukru,
1/2 szkl. oleju,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 jabłka,
cynamon,
garść jagód
Kruszonka:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
1 łyżka wiórek kokosowych
WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, posypujemy cynamonem.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajem olej i jogurt. Nastepnie partiami dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na formę o wymiarach 20x26 cm, układamy jabłka, posypujemy jagodami i kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Z mlekiem idealne połączenie! Lubie jeszcze takie ciasta pod kawę :D
OdpowiedzUsuń