Najlepsze bułeczki z serem.
Składniki:
Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
100 ml pure z dyni,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
25 g rozpuszczonego masła
Farsz:
200 g twarogu,
1 żółtko,
2 łyżki cukru,
skórka otarta z
pomarańczy
WYKONANIE
Drożdże kruszymy do
miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w
ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy farszem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy farszem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.