Strony

wtorek, 30 czerwca 2020

Dyniowe bułeczki z serem

Najlepsze bułeczki z serem.






Składniki:

Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
100 ml pure z dyni,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
25 g rozpuszczonego masła

Farsz:
200 g twarogu,
1 żółtko,
2 łyżki cukru,
skórka otarta z pomarańczy


WYKONANIE
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy farszem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.

niedziela, 21 czerwca 2020

Truskawkowe niebo

Lekkie ciasto z truskawkami


























Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szkl.mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek,
2 galaretki truskawkowe,
400 ml wrzątku

Masa cytrynowa:
200 ml wrzątku,
1 galaretka cytrynowa,
400 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Przelewamy do formy o wymiarach 24x38 cm. Pieczemy ok. 15 minut.

Masa truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzatku. Tezejace mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szkl.wrzatku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu tezejaca galaretkę. Mieszamy, wylewamy na zastygnieta masę truskawkową. Gdy masa stężeje, układamy herbatniki.







czwartek, 11 czerwca 2020

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Niezwykle lekkie, puszyste placuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem truskawek. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy deser.







Składniki:
150 ml jogurtu naturalnego,
ok. 3/4 szkl. mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki oleju
truskawki



Wykonanie:
Za pomocą rózgi w misce mieszamy jajko z jogurtem, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z sodą oraz cukier. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy do ciasta. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.

niedziela, 31 maja 2020

Ciastka z masłem orzechowym


 Najlepsze ciastka owsiane z dodatkiem masła orzechowego i kawałków czekolady.




Składniki

½ szkl. mąki pszennej,
1 ½ szkl. płatków owsianych,
120 g miękkiego masła,
3 łyżki masła orzechowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
garść kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady,
1 jajko,
3 łyżki cukru




Wykonanie

Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy masło orzechowe, następnie jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu płatki owsiane i czekoladę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.




piątek, 29 maja 2020

Pierogi z serem i manną

Propozycja obiadu na słodko.




Składniki

Ciasto:
250 g mąki,
½ szkl. ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
szczypta soli

Farsz:
200 g twarogu,
1 żółtko,
2 łyżki kaszy manny,
2 łyżki cukru,
1 łyżka cukru waniliowego




Wykonanie:

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej a na końcu dodajemy stopniowo wodę zagniatając ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy mąką do momentu aż stanie się elastyczne. Zawijamy ciasto w folię, odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Farsz: Twaróg mieszamy z kaszą, żółtkiem i cukrami.

Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, na środku układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od wypłynięcia. Podajemy polanę bułką tartą zrumienioną na maśle.

czwartek, 28 maja 2020

Szpinakowe żabki

 Wytrawne bułeczki drożdżowe, doskonale smakują posmarowane masłem lub z innymi dodatkami.





Składniki:

1 szkl. mleka,
1 jajko,
25 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 ząbek czosnku,
3 brykiety mrożonego szpinaku
ok. 400 g mąki,
¼ kostki stopionego masła



Wykonanie

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach.


sobota, 2 maja 2020

Tort na roczek

Torcik, który zrobiłam dla mojego synka na roczek.






Składniki:
Biszkopt: (tortownica o średnicy 18cm)
3 jajka,
1/2 szkl. mąki,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu

Krem do przełożenia:
300 g śmietanki 30%,
250 g mascarpone,
1 biała czekolada,
2 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy
3 cukierki białe Michałki

Krem na wierzch:
½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku,
200 g masła
niebieski barwnik
Dodatkowo:
wiśnie drylowane z kompotu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sok pomarańczowy do nasączenia 


Wykonanie:

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka z proszkiem i octem, na końcu mąkę. Przekładamy do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Przekrawamy na 2 blaty. Nasączamy sokiem. Należy upiec 2 takie biszkopty, czyli łącznie wyjdą 4 blaty.





Krem do przełożenia: Najlepiej zrobić dzień wcześniej. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, rozpuszczamy w niej czekoladę, chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Śmietankę ubijamy, dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone. Masę dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy posiekane cukierki.

Krem na wierzch: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku.
Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy 1/4 szkl. wody, zagotowujemy, w pozostałej wodzie rozrabiamy mąkę, zagęszczamy nią wiśnie, studzimy. W razie potrzeby można dosłodzić.

Przełożenie tortu.
Pierwszy biszkopt smarujemy 1/3 masy,  na wierzch wykładamy frużelinę, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy masą z cukierkami, przykrywami  trzecim biszkoptem, smarujemy 1/3 masy, smarujemy frużeliną. Przykrywamy czwartym biszkoptem. 1/4 masy do przełożenia mieszamy z barwnikiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Na torcie robimy niebieskie łatki, rozcieramy nożem, aby masy się ze sobą lekko wymieszały. Ozdabiamy według uznania.



środa, 29 kwietnia 2020

Makaron po florencku

To propozycja na pożywny 30-minutowy obiad.



Składniki:

300 g makaronu penne
400  g filetu z piersi kurczaka
3/4 szkl. bulionu 
150 g szpinaku,
2 łyżki masła,
2 kulki mozarelli,
100 g suszonych pomidorów,
200 ml śmietanki 30%,
sól,
pieprz,
oregano
 2 ząbki czosnku


Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy osączone z zalewy, pokrojone w paski pomidory suszone, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy bulionem i śmietanką, dodajemy przyprawy oraz mozarellę pokrojoną w plastry, dusimy aż sos zgęstnieje. Dodajemy szpinak, dusimy 3 minuty aż zwiędnie. Podajemy z ugotowanym makaronem.




wtorek, 28 kwietnia 2020

Orzechowe misie

Szybkie ciasteczka, dla dzieci i dla dorosłych. Do herbatki, do kawki, do chrupania ...




Składniki:
200 g mąki,
75 g orzechów włoskich,
100 g masła,
1 łyżka śmietany,
50 g cukru pudru



Wykonanie:
Orzechy zmielić w malakserze, dodać masło, cukier puder i mąkę. Wyrobić jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.



poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Muffinki bananowe

Szybkie muffinki bez cukru.



Składniki: (12 sztuk)
2 jajka,
2 banany,
1/2 szkl. mleka,
1/3 szkl. oleju,
1 i 1/3 szkl. mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta cynamonu

Wykonanie

Jajka mieszamy z rozgniecionymi bananami, dodajemy mokre składniki a następnie suche. Wykładamy do papilotek. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

niedziela, 26 kwietnia 2020

Ptasie mleczko

Lekka pianka z nutką kawy ukryta pomiędzy dwoma biszkoptami, rozpływa się w ustach.

 

 


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
200 g masła,
1,5 łyżki żelatyny,
400 g serka homogenizowanego,
160 g mleka w proszku
1/3 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:
kawa do nasączenia,
gorzka czekolada,
biszkopty



Wykonanie:

Biszkopt
Blaszkę o wymiarach 20x26 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączemy kawą.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce serka, a następnie mleko w proszku. Na końcu dodajemy żelatynę.

1/3 kremu smarujemy biszkopt, układamy warstwę biszkoptów nasączonych w kawie, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy startą na tarce czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



sobota, 25 kwietnia 2020

Gofry bananowe

Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, deser , a właściwie o każdej porze. Podstawę stanowi kasza manna, a słodziwem dojrzały banan.

 

 


Składniki

½ szkl. kaszy manny,
½ szkl. mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
1 banan,
odrobina cynamonu,
1 łyżka wiórek kokosowych







Wykonanie

Kaszę zalewamy mlekiem na 10 minut. Z białek ubijamy pianę. Do kaszy dodajemy rozgniecionego banana, masło, wiórki, mąkę, cynamon, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Rozgrzewamy gofrownicę. Kładziemy łyżką porcje ciasta, smażymy ok. 5 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



środa, 1 kwietnia 2020

Placuszki z jabłkiem

Szybkie placuszki śniadaniowe.

 

Składniki:

1 jajko,
1/2 szkl. mleka,
ok.1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jabłko,
cynamon,
2 łyżki oleju


Wykonanie:
W misce łączymy jajko, mleko, mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cynamon, jabłko starte na tarce o grubych oczkach oraz olej. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni.

wtorek, 31 marca 2020

Zielone gofry

Gofry w kolorze zielonym to idealna propozycja na wiosenne śniadanie.

 

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 łyżki oleju,
sól, pieprz


Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Żółtka miksujemy z mlekiem, wodą i olejem, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy szpinak a na końcu pianę ubitą z białek. Mieszamy. Ciasto pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. serkiem i warzywami sezonowymi.

poniedziałek, 30 marca 2020

Kolorowa tarta

Pyszna propozycja na obiad lub kolację.

 

 

Składniki
Ciasto:
10 dag masła
1 jajko
ok.1,5 szkl. mąki
łyżka śmietany
szczypta soli

Farsz:
mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka
25 dag fety
20 dag kiełbasy
10 dag żółtego sera
1/2 szkl. śmietany
2 jajka
sól, pieprz, zioła prowansalskie



Wykonanie






Ciasto: Z masła, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę (u mnie 20 x 26 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Farsz: Warzywa gotujemy, kiełbasę kroimy w półplastry. Fetę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z jajkami, połową sera żółtego, solą i pieprzem i ziołami. Na ciasto wykładamy kiełbasę, warzywa i fetę. Zalewamy masą śmietanową. Posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

niedziela, 29 marca 2020

Torcik z mlekiem w proszku

Kakaowe wilgotne blaty ciasta przełożone masą z mleka w proszku oraz musem malinowym, a całość oblana czekoladą. 







Składniki 
Ciasto:
200 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
160 g cukru,
150 ml coca coli,
100 ml oleju,
2 jajka
Krem:
½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku,
200 g masła
Mus malinowy: 
1 galaretka malinowa,
120 g malin
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej,
50 g czekolady mlecznej,
1 łyżka masła 

Dodatkowo: 
kawa do nasączenia ciasta




Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół. Nasączamy kawą

Krem:Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku.
Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką.
Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. 

Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem. Wierzch smarujemy resztą kremu. Całość oblewamy ostudzoną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.




czwartek, 26 marca 2020

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Uwielbiam ciastka na bazie płatków owsianych oraz dodatku różnych ziaren. Idealnie smakują z filiżanką gorącej kawy.





SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej,
 1/2 szkl. słonecznika,
  1/2 szkl. płatków owsianych,
1/2 szkl. płatków jaglanych
180 g masła,
1 łyżka kakao, 
2 łyżki wiórek kokosowych,
1/3 szkl. cukru ,
1 łyżka masła orzechowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE 
Miękkie masło miksujemy z cukrem oraz masłem orzechowym, dodajemy mąkę, kakao, proszek, a na końcu płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.

czwartek, 27 lutego 2020

Słoneczna kasza manna

Odkąd mój synek poznaje nowe smaki staram się wymyślać zdrowe smakołyki.


1/2 szkl.wody,
1/2 szkl. mleka,
2 łyżki kaszy manny,
1 banan,
1/2 szkl.soku z pomarańczy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy. W wodzie rozrabiamy kaszke, dodajemy do gotującego mleka. Chwilę gotujemy. Przekładamy do pucharków.Studzimy, dodajemy rozgniecionego banana. Odlewamy odrobinę soku w którym rozrabiamy mąkę. Resztę soku zagotuwujemy, dodajemy rozrobiona mąkę. Zagotowujemy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną kaszke.

sobota, 22 lutego 2020

TORT OREO

Przepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo.




Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru

Krem oreo:
250 g mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo

Polewa:
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki masła,
3 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:
dżem truskawkowy,
słodycze do dekoracji

Do nasączenia:
gorzka herbata

WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 4 krążki.

Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Krem oreo:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i  mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka.

Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy.

Złożenie tortu.
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy  kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka.


piątek, 14 lutego 2020

Torcik walentynkowy

Walentynki to dobra okazja żeby zrobić coś od serca ... np. szybkie ciasto bez pieczenia w kształcie serca. Masa serowo-czekoladowa, zalana musem malinowym - pychotka. Ciasto dla leniuchów - uda się każdemu.




SKŁADNIKI

Masa serowa:
450 g sera twarogowego,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki cukru pudru,
50 g mlecznej czekolady,
50 g gorzkiej czekolady,
4 łyżeczki żelatyny, 
1/3 szkl. wrzątku

Mus malinowy:
1 galaretka malinowa,
120 g malin

Dodatkowo:
podłużne i okrągłe biszkopty,
sok malinowy 




WYKONANIE

Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się na dnie nasączamy sokiem.
 
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

Mus malinowy:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



niedziela, 9 lutego 2020

WIŚNIOWA CHMURKA

Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem.




Ciasto kruche: forma 24x38 cm
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła

Warstwa wiśniowa:
600 g wiśni drylowanych z kompotu
3 wiśniowe galaretki 
3,5 szklanki wrzącej wody 

Krem :
500 ml śmietany kremówki 36%j
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g płatków migdałów 

WYKONANIE

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy.
Warstwa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone.
Wykładamy na galaretkę, która stężała.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy ok. 1 godz.w 130 stopniach. Wystudzoną bezę wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.