Leczo robiłam już na kilka sposobów, ale postanowiłam dodać do niego fasolę, żeby danie było bardziej treściwe. Polecam, jest pyszne.
SKŁADNIKI
1 cebula,
1 cukinia zielona,
1 cukinia żółta,
2 papryki czerwone,
3 pomidory,
200 g suchej fasoli białej lub 1
puszka fasoli,
kawałek cienkiej kiełbasy,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej,
1 łyżka mąki
WYKONANIE
Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na
noc. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Papryki i
cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory
sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w
plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy
cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod
przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory oraz fasolę. Kiełbasę
podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy
mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku.