Tym razem proponuję Wam pizzę z cukinią, jeśli pominiecie kabanosa, będzie to pizza wegetariańska. Z dodatkiem ziół, pomidorów i mozzarelli smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ok. 2 szkl. mąki,
¾ szkl. ciepłej wody
Nadzienie:
sos pomidorowy,
1 mała cukinia,
kawałek kabanosa,
pomidor,
mozzarella,
bazylia
WYKONANIE
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe
miejsce.
Do podrośniętych drożdży dodajemy
resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w
ciepłe miejsce. Następnie dzielimy na cztery części, formujemy
kulki i rozwałkowujemy, wykładamy na dużą blachę wyłożoną
pergaminem.
Cukinię kroimy w plastry, solimy,
odstawiamy na 15 minut, odsączamy z nadmiaru wody, przesmażamy na 1
łyżce oleju.
Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy
sosem, układamy pokrojonego w plastry pomidora, kabanosa, cukinię
oraz mozzarellę. Posypujemy bazylią. Pizze wkładamy do rozgrzanego
do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut na termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz