czekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka
SKŁADNIKI
Biszkopt: tortownica o śr 20 cm
3 jajka,
½ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu
Poncz:
½ szkl. herbaty
Krem:
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
1 kostka masła,
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
wiśnie w syropie,
2 łyżki śmietany 36%,
cukierki,
kilka biszkoptów
WYKONANIE
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na
końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min
w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl.
mleka. W ¼ szkl. mleka rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującego
mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao.
Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy
połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy
drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą
kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i
buźkę. Kremem zdobimy tort.