Tort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka.
Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm
Biszkopt jasny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru
Krem oreo: 
1 biała czekolada,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo
Masa maślana:
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
100 g mascarpone
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
maliny
Do nasączenia:
gorzka herbata 

WYKONANIE
Biszkopt jasny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka 
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu 
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, 
przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 
180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.
Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka 
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu 
mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, 
przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 
180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.
Krem czekoladowy:
Śmietankę
 podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do 
rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do 
lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier 
puder.
Krem oreo:
Śmietankę
 podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do 
rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do 
lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier 
puder, oraz pokruszone ciasteczka.
Masa maślana:
Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone. 
Złożenie tortu:
Blaty ciasta nasączamy 
herbatą. 1 jasny krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu 
czekoladowego, 2 ciemny krążek smarujemy  kremem oreo, układamy maliny, 3 krążek 
ciemny smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim jasnym krążkiem. 
Wierzch i boki tortu smarujemy masą maślaną.Dekorujmy wg upodobań.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz