Strony

czwartek, 27 lutego 2020

Słoneczna kasza manna

Odkąd mój synek poznaje nowe smaki staram się wymyślać zdrowe smakołyki.


1/2 szkl.wody,
1/2 szkl. mleka,
2 łyżki kaszy manny,
1 banan,
1/2 szkl.soku z pomarańczy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy. W wodzie rozrabiamy kaszke, dodajemy do gotującego mleka. Chwilę gotujemy. Przekładamy do pucharków.Studzimy, dodajemy rozgniecionego banana. Odlewamy odrobinę soku w którym rozrabiamy mąkę. Resztę soku zagotuwujemy, dodajemy rozrobiona mąkę. Zagotowujemy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną kaszke.

sobota, 22 lutego 2020

TORT OREO

Przepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo.




Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru

Krem oreo:
250 g mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo

Polewa:
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki masła,
3 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:
dżem truskawkowy,
słodycze do dekoracji

Do nasączenia:
gorzka herbata

WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 4 krążki.

Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Krem oreo:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i  mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka.

Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy.

Złożenie tortu.
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy  kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka.


piątek, 14 lutego 2020

Torcik walentynkowy

Walentynki to dobra okazja żeby zrobić coś od serca ... np. szybkie ciasto bez pieczenia w kształcie serca. Masa serowo-czekoladowa, zalana musem malinowym - pychotka. Ciasto dla leniuchów - uda się każdemu.




SKŁADNIKI

Masa serowa:
450 g sera twarogowego,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki cukru pudru,
50 g mlecznej czekolady,
50 g gorzkiej czekolady,
4 łyżeczki żelatyny, 
1/3 szkl. wrzątku

Mus malinowy:
1 galaretka malinowa,
120 g malin

Dodatkowo:
podłużne i okrągłe biszkopty,
sok malinowy 




WYKONANIE

Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się na dnie nasączamy sokiem.
 
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

Mus malinowy:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



niedziela, 9 lutego 2020

WIŚNIOWA CHMURKA

Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem.




Ciasto kruche: forma 24x38 cm
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła

Warstwa wiśniowa:
600 g wiśni drylowanych z kompotu
3 wiśniowe galaretki 
3,5 szklanki wrzącej wody 

Krem :
500 ml śmietany kremówki 36%j
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g płatków migdałów 

WYKONANIE

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy.
Warstwa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone.
Wykładamy na galaretkę, która stężała.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy ok. 1 godz.w 130 stopniach. Wystudzoną bezę wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.



poniedziałek, 3 lutego 2020

Torcik marchewkowy

Przepyszne ciasto marchewkowe nasączone kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady.



Składniki
Ciasto - tortownica 21 cm:

100 g marchwii
150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
170 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki wiórek kokosowych

Krem
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% 
1/2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
kawa do nasączenia


WYKONANIE

Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.


Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. 

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.






niedziela, 2 lutego 2020

TORT Z OREO I MALINAMI

Tort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka.

 


Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm

Biszkopt jasny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru

Krem oreo:
1 biała czekolada,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo

Masa maślana:
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
100 g mascarpone

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
maliny

Do nasączenia:
gorzka herbata










WYKONANIE

Biszkopt jasny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.

Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.

Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Krem oreo:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz pokruszone ciasteczka.

Masa maślana:
Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone.

Złożenie tortu:
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 jasny krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 ciemny krążek smarujemy  kremem oreo, układamy maliny, 3 krążek ciemny smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim jasnym krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą maślaną.Dekorujmy wg upodobań.