Odkąd mój synek poznaje nowe smaki staram się wymyślać zdrowe smakołyki.
1/2 szkl.wody,
1/2 szkl. mleka,
2 łyżki kaszy manny,
1 banan,
1/2 szkl.soku z pomarańczy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mleko zagotowujemy. W wodzie rozrabiamy kaszke, dodajemy do gotującego mleka. Chwilę gotujemy. Przekładamy do pucharków.Studzimy, dodajemy rozgniecionego banana. Odlewamy odrobinę soku w którym rozrabiamy mąkę. Resztę soku zagotuwujemy, dodajemy rozrobiona mąkę. Zagotowujemy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną kaszke.
Strony
▼
czwartek, 27 lutego 2020
sobota, 22 lutego 2020
TORT OREO
Przepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo.
Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru
Krem oreo:
250 g mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo
Polewa:
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki masła,
3 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
dżem truskawkowy,
słodycze do dekoracji
Do nasączenia:
gorzka herbata
WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 4 krążki.
Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
Krem oreo:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka.
Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy.
Złożenie tortu.
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka.
Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru
Krem oreo:
250 g mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo
Polewa:
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki masła,
3 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
dżem truskawkowy,
słodycze do dekoracji
Do nasączenia:
gorzka herbata
WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 4 krążki.
Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
Krem oreo:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka.
Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy.
Złożenie tortu.
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka.
piątek, 14 lutego 2020
Torcik walentynkowy
Walentynki to dobra okazja żeby zrobić coś od serca ... np. szybkie ciasto bez pieczenia w kształcie serca. Masa serowo-czekoladowa, zalana musem malinowym - pychotka. Ciasto dla leniuchów - uda się każdemu.
Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się na dnie nasączamy sokiem.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Mus malinowy:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
SKŁADNIKI
Masa serowa:
450 g sera twarogowego,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki cukru pudru,
50 g mlecznej czekolady,
50 g gorzkiej czekolady,
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku
Mus malinowy:
1 galaretka malinowa,
120 g malin
Dodatkowo:
podłużne i okrągłe biszkopty,
sok malinowy
WYKONANIE
Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się na dnie nasączamy sokiem.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Mus malinowy:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
niedziela, 9 lutego 2020
WIŚNIOWA CHMURKA
Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem.
Ciasto kruche: forma 24x38 cm
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do
pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła
Warstwa wiśniowa:
600 g wiśni drylowanych z kompotu
3 wiśniowe
galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody
Krem :
500 ml śmietany
kremówki 36%j
250 g serka
mascarpone
3 łyżki cukru
pudru
Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
40 g płatków migdałów
WYKONANIE
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy
kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w
lodówce. . Ciasto
rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180
stopniach na złoty kolor. Studzimy.
Warstwa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na
końcu mascarpone.
Wykładamy na galaretkę, która stężała.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem, posypujemy
płatkami migdałów, pieczemy ok. 1 godz.w 130 stopniach. Wystudzoną
bezę wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.
poniedziałek, 3 lutego 2020
Torcik marchewkowy
Przepyszne ciasto marchewkowe nasączone kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady.
Składniki
Ciasto - tortownica 21 cm:
100 g marchwii
150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
170 g mąki pszennej tortowej (typ
450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki wiórek kokosowych
Krem
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
kawa do nasączenia
1/2 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
kawa do nasączenia
WYKONANIE
Tortownicę
smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z
cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy
posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki
kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do
180 stopni około 45 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na
dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy
biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim
blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.
Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
niedziela, 2 lutego 2020
TORT Z OREO I MALINAMI
Tort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka.
Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm
Biszkopt jasny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru
Krem oreo:
1 biała czekolada,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo
Masa maślana:
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
100 g mascarpone
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
maliny
Do nasączenia:
gorzka herbata
WYKONANIE
Biszkopt jasny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy,
przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w
180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.
Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu
mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy,
przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w
180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.
Krem czekoladowy:
Śmietankę
podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do
rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do
lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
puder.
Krem oreo:
Śmietankę
podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do
rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do
lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
puder, oraz pokruszone ciasteczka.
Masa maślana:
Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone.
Złożenie tortu:
Blaty ciasta nasączamy
herbatą. 1 jasny krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu
czekoladowego, 2 ciemny krążek smarujemy kremem oreo, układamy maliny, 3 krążek
ciemny smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim jasnym krążkiem.
Wierzch i boki tortu smarujemy masą maślaną.Dekorujmy wg upodobań.