Strony

wtorek, 1 stycznia 2019

NOWOROCZNY SERNIK Z GRANATEM

Właśnie rozpoczyna się czwarty rok mojego blogowania. Mam nadzieję, że w tym roku nie zabraknie mi inspiracji kulinarnych i nadal będę się z Wami dzielić moimi przepisami. 

Z tej okazji, a także z okazji Nowego Roku mam dla Was pyszny sernik z białą czekoladą
i granatem. 

 

 




SKŁADNIKI

600 g twarogu,
200 ml śmietany 18%,
3 jajka,
1 tabliczka białej czekolady,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
kruche ciastka z nadzieniem chałwowym,
1 tabliczka białej czekolady,
3 łyżki śmietany 30%
1 owoc granatu




WYKONANIE
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka i po trochu twarogu, dodajemy resztę składników, dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę. Wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, do środka wciskamy ciastka. Tortownicę szczelnie owijamy folią, układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką.
Wystudzone ciasto polewamy polewą. Posypujemy ziarenkami granatu.

Rada: Upiekłam sernik w tortownicy o średnicy 24 cm, jeśli chcecie żeby sernik był wyższy proponuję go upiec w mniejszej formie i wydłużyć czas pieczenia o 5 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz