wyjątkowe ciasto, które zachwyca swoim smakiem, są tu wiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!!
SKŁADNIKI
Ciasto orzechowe:
4 jajka,
1/2 szkl. mąki,
½ szkl. cukru
½ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu
Masa czekoladowa:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki kakao,
30 ml likieru czekoladowego,
5 herbatników maślanych,
1 kostka masła
Pianka śmietankowa:
400 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
8 cukierków Michaszki,
Polewa:
½ op. czekolady mlecznej,
½ op. Czekolady gorzkiej
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych,
paczka herbatników regionalnych blacky ,
herbata do nasączenia,
WYKONANIE:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na
sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli
dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38
cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180
stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Krem czekoladowy:
1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę
zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy
do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy,
dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno
mielimy, dodajemy do masy, mieszamy.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl.
wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną
żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką
Polewa:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt smarujemy masą czekoladową,
wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników
nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy
drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą,
ozdabiamy.
Michaszkowy obłęd! Coś wspaniałego, tyle smaków, warstw, podziwiam pomysłowość i pracowitość :)
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne :) idealne do kawy!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :-)
OdpowiedzUsuń