Strony

niedziela, 8 maja 2016

CIASTO MICHASZEK

wyjątkowe ciasto, które zachwyca swoim smakiem, są tu wiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!!










SKŁADNIKI


Ciasto orzechowe:
4 jajka,
1/2 szkl. mąki,
½ szkl. cukru
½ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu

Masa czekoladowa:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki kakao,
30 ml likieru czekoladowego,
5 herbatników maślanych,
1 kostka masła

Pianka śmietankowa:
400 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
8 cukierków Michaszki,

Polewa:
½ op. czekolady mlecznej,
½ op. Czekolady gorzkiej
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych,
herbata do nasączenia,


WYKONANIE:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

Krem czekoladowy:
1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy.

Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką

Polewa:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy.




3 komentarze:

  1. Michaszkowy obłęd! Coś wspaniałego, tyle smaków, warstw, podziwiam pomysłowość i pracowitość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto obłędne :) idealne do kawy!

    OdpowiedzUsuń