pyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia
SKŁADNIKI
Ciasto:
125 g masła,
1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. śmietany,
szczypta soli
Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy mielonej Subtil,
3 łyżki likieru kawowego
Dodatkowo:
1 białko,
2 łyżki cukru kryształ,
3 łyżki masła do posmarowania
foremek
WYKONANIE
Ciasto:
składniki na ciasto łączymy ze sobą,
wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez 1
godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20
pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę
owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie.
Białko lekko ubijamy. Rurki
owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy
ok. 15-18 min w 180 stopniach.
Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku.
Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl.
mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do
gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy
na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie
dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier,
mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki.
Rurki podałam z kawą SUBTIL, którą możecie zakupić na stronie www.przyjacielekawy.pl/, jest to sklep internetowy doskonały dla smakoszy kawy ;)
Kawa Subtil zachwyca swoim łagodnym smakiem i delikatnością, polecam!!!
Rurki prezentują się przepysznie :) A jeszcze ten krem kawowy, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, porywam jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuń