Strony

piątek, 1 kwietnia 2016

TORT CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY

Torcik ten zrobiłam Mamie na urodziny, doskonale się sprawdzi również podczas innych rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny, chrzest czy komunia święta.

 



SKŁADNIKI
Tortownica o średnicy 22 cm

Biszkopt jasny:
3 jajka,
2/3 szkl. mąki,
2/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
3 jajka,
2/3 szkl. mąki,
2/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
1 kostka masła,
1 szkl. mleka,
¾ szkl. cukru,
1 budyń śmietankowy,
2 łyżki kakao,
2-3 łyżki wódki

Krem śmietankowy:
330 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy,

Dodatkowo:
herbata do nasączenia biszkoptów,
dżem truskawkowy z kawałkami truskawek



WYKONANIE
Biszkopt jasny:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wkładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wkładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

Uwaga!!! Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.

Krem czekoladowy:
W ½ szkl. rozrabiamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy, studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników.

Krem śmietankowy:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. 1/3 kremu odkładamy, dodajemy barwnik w sprayu aby uzyskać różowy kolor.

Przełożenie tortu:
Biszkopty kroimy w poprzek na 2 blaty, każdy biszkopt nasączamy gorzką herbatą. Kakaowy biszkopt smarujemy kremem, jasny biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym, układamy na wartstwą dżemu na kremie, wierzch biszkopta smarujemy drugą warstwą kremu, następnie układamy kakaowy biszkopt, smarujemy kremem, układamy ostatni biszkopt posmarowany warstwą dżemu, tak aby dżem stykał się z kremem. Cały tort lekko dociskamy. Boki i wierzch smarujemy kremem śmietanowym. Boki posypujemy wiórkami truskawkowymi, natomiast górę ozdabiamy różyczkami z masy śmietanowej zabarwionej na różowo. Na każdej różyczce układamy perełkę cukrową.


Do dekoracji tortu użyłam produktów od CUKIETERIA, które możecie nabyć w sklepie internetowym. Mają tam szeroki wybór ozdób cukierniczych w różnych barwach i kształtach oraz różne spraye i barwniki, które pozwolą nam wyczarować niezwykłe desery. Polecam!!! 

 

4 komentarze: