Strony

czwartek, 31 marca 2016

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Po świętach zostało mi trochę wędlin, a z wczoraj ziemniaki, więc postanowiłam stworzyć prosty obiad ale jakże smaczny.

 

SKŁADNIKI

ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia,
ok. 15 dag różnego wędlin (pozostałości po świętach),
2 jajka,
3/4 szkl. śmietany 18%,
sól,
pieprz,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
3-4 łyżki kukurydzy,
15 dag żółtego sera




WYKONANIE 

Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim, mieszamy, układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wędliny kroimy w kostkę, posypujemy nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypujemy kukurydzą. Śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w 180 stopniach. Po 10 minutach posypujemy startym na tarce serem. Zapiekamy jeszcze 10-15 minut.


2 komentarze: