Strony

sobota, 2 kwietnia 2016

WIŚNIOWY POEMAT

doskonała kompozycja smakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi

 



 

SKŁADNIKI

Biszkopt: forma 24x38 cm
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
6 jajek
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kruche: forma 24x38 cm
1,5 szkl. mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany

Krem krówka:
1 puszka masy krówkowej kakaowej,
1 kostka masła

Krem cytrynowy:
1 budyń waniliowy,
1 szkl. mleka,
3/4 szkl. cukru,
1 kostka masła,
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
polewa czekoladowa,
wiórki truskawkowe do dekoracji,
wiśnie w syropie,
herbata do nasączenia





WYKONANIE
 
Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą.

Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą.

Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny.

Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową.


PRZEŁOŻENIE CIASTA
Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką.


Do ozdobienia ciasta użyłam wiórek truskawkowych, które można zamówić w sklepie internetowym CUKIETERIA. Zapraszam do odwiedzenia strony, mają tam szeroki wybór produktów niezbędnych do słodkich wypieków.!!!

 

 

8 komentarzy:

  1. ciasto wygląda wspaniale, w smaku też zapewne cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, tyle smaków w jednym :) Ile się musiałaś przy nim napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę mi powiedzieć jakie inne owoce mogę dać do masy bo nigdzie nie mogę dostać wiśni w syropie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiśnie drylowane (mrożone lub ze słoika)lub posmarować dżemem wiśniowym biszkopt

      Usuń
  4. https://smaker.pl/przepis-wisniowy-poemat,116792,aninka88.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na serwisie dodany przeze mnie, na smakerze posługuję się nikiem aninka88

      Usuń