Strony

sobota, 16 kwietnia 2016

JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Gdy znudzą nam się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy.











SKŁADNIKI

Ciasto:
2,5 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
3 żółtka,
½ kostki masła,
2 łyżki śmietany

Masa jabłkowa:
600 ml musu z jabłek,
1 kisiel truskawkowy,
cynamon i cukier do smaku

Pianka budyniowa:
3 białka,
3 łyżki cukru,
½ op budyniu waniliowego

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta,
kasza manna









WYKONANIE 

Ciasto:
Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Masa jabłkowa:
mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem.

Pianka budyniowa:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy.

 

2 komentarze: