Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.
SKŁADNIKI
CIASTO:
5 jajek,
3/4 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka kakao
5 jajek,
3/4 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka kakao
Zielona masa:
3 szkl. zielonego soku Kubuś
2 budynie waniliowe,
1/2 galaretki o smaku kiwi,
Masa biała:
300 ml śmietany 30%,
2 serki waniliowe po 150 g każdy,
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru
300 ml śmietany 30%,
2 serki waniliowe po 150 g każdy,
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
delicje malinowe,
galaretka malinowa,
3 plastry ananasa,
1/2 op. galaretki o smaku kiwi
delicje malinowe,
galaretka malinowa,
3 plastry ananasa,
1/2 op. galaretki o smaku kiwi
WYKONANIE
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy mąki
wymieszane z proszkiem i kakao. Na końcu dodajemy ocet. Wylewamy na
blaszkę o wym. 24x38 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Masa zielona: 2 szkl. soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy
budyń, wlewamy do gotującego soku, zagotowujemy. Zdejmujemy z
ognia, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia.
Masa biała: ubijamy kremówkę, dodajemy serek a na końcu
usztywniacz wymieszany z cukrem pudrem.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzącej wody.
Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 0,5 szkl. wrzącej wody, przelewamy do
naczynia, zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po stężeniu
kroimy w kostkę. Ananasa drobno kroimy.
Wykonanie ciasta: Biszkopt smarujemy przestudzoną zieloną masą, układamy
delicje, przykrywamy jasnym kremem. Posypujemy ananasem i zieloną
galaretką. Zalewamy galaretką malinową.
wygląda bajecznie ,pysznie ;)
OdpowiedzUsuńnieco inne niż pozostałe, świetny pomysł! :) wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńlubię kombinować i tworzyć nowe przepisy ;)
OdpowiedzUsuń