Strony

piątek, 22 kwietnia 2016

ANANASOWIEC Z BEZĄ

pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych

 

 
SKŁADNIKI  

BISZKOPT: blaszka 24x38 cm
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju


Beza kokosowa:
4 białka,
 ¾ szkl. cukru, 
1 szkl. wiórek kokosowych, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem ananasowy:
puszka ananasa w zalewie,
 budyń waniliowy, 
kostka masła, 
2 łyżki masy krówkowej, 
¾ szkl. cukru pudru, 
4 żółtka



Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao


Dodatkowo: 
 wiórki kokosowe do posypania,
sok ananasowy do nasączenia


WYKONANIE

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty i nasączamy sokiem ananasowym rozrobionym z wodą.

Beza kokosowa: 
 Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek i wiórki, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min.

Krem ananasowy:
Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. 

Polewa czekoladowa:
Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.
 
Przełożenie ciasta
Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe



4 komentarze: