Strony

niedziela, 6 marca 2016

CIASTO PRINCE POLO

Warstwowe ciasto, które w swoim składzie zawiera pyszne batoniki Prince Polo, któż ich nie lubi? A wszystko to na biszkopcie orzechowym, przełamane powidłami śliwkowymi, z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, oblane czekoladą mleczną ... mniam


 


 SKŁADNIKI

Ciasto orzechowe:
4 jajka,
1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru
½ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu

Masa Prince Polo:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki kakao,
2 łyżki spirytusu,
2 batoniki Prince Polo,
1 kostka masła

Masa śmietanowa:
300 ml śmietany 30%,
2 fixy do śmietany,
1 łyżka cukru pudru

Polewa:
½ op. czekolady mlecznej,
1 łyżka masła

Dodatkowo:
powidła śliwkowe,
biszkopty,
herbata do nasączenia

WYKONANIE

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy.

Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany z fixem, mieszamy.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt smarujemy powidłami, smarujemy masą prince polo, układamy biszkopty nasączone w herbacie, smarujemy masą śmietanową, polewamy rozpuszczoną czekoladą. 



2 komentarze: