Strony

niedziela, 6 marca 2016

POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM

Polędwiczka w takiej formie jest doskonała na obiad na ciepło, jak również na zimno na kanapki.





SKŁADNIKI

1 polędwiczka wieprzowa,
2 łyżki musztardy,
1łyżeczka majeranku,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
¼ łyżeczki pieprzu,
2 ząbki czosnku

Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko



WYKONANIE

 
Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. Owijamy w folię aluminiową, pozostawiamy do wystudzenia.
Rozwijamy ciasto, na środku układamy polędwicę, ciasto nacinamy w paski, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zaplatamy ciasto na przemian owijając nim mięso. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 – 35 min w 180 stopniach.

2 komentarze: