Strony

wtorek, 12 stycznia 2016

PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI

mała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie


SKŁADNIKI


CIASTO:
1,5 szkl.mąki pszennej
25 g drożdży
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
odrobina cukru
ok. 0,5 szkl.ciepłej wody

Nadzienie:
¼ kostki masła
1 mała cukinia
30 dag pieczarek,
1 cebula,
1 kiełbaska śląska,
sól, pieprz,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka ketchupu,
4 łyżki starej na grubych oczkach goudy,
2 małe kuleczki mozzarelli


WYKONANIE

Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy resztę mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto dodając oliwę, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy za gęste- ciepłej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki, następnie cukinię i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy do miękkości, na końcu przyprawiamy przyprawami. Ketchup i koncentrat mieszamy z bazylią. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Kiełbasę drobno kroimy. Układamy na całym cieście mieszankę cukinii i pieczarek, układamy kiełbasę, posypujemy żółtym serem oraz pokrojoną w plastry mozzarellą. Zwijamy w roladę i tniemy w 2 cm paski. Układamy roladki na formie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w 180 stopniach.


1 komentarz: