Szybka w wykonaniu i jakże smaczna tarta, doskonale smakuje na ciepło, jak również na zimno.
Składniki:
1 op.ciasta francuskiego,
1 upieczona pierś kurczaka,
kilka pieczarek,
1 cebula,
1/2 czerwonej papryki,
sól, pieprz
Sos:
1 jajko,
1/2 szkl. śmietany 18%,
zioła prowansalskie,
1 ząbek czosnku,
100 g startego żółtego sera
Dodatkowo:
bułka tarta
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na większe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Formę żaroodporną o średnicy 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz. Zalewamy sosem: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Z pozostałego ciasta francuskiego robimy paski, układamy na cieście. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz