Pyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym
nadzieniem.
SKŁADNIKI
Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2,5 szkl. mąki,
1 szkl. ciepłej wody,
1 jajko
Nadzienie:
1 upieczona pierś z kurczaka,
½ małej cukini,
5 pieczarek,
½ czerwonej papryki
kulka mozarelli
Sos:
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru
pomidorowego, suszona bazylia
Dodatkowo:
jajko
WYKONANIE:
Cukinię, pieczarki i paprykę kroimy w
kostkę, podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną.
Drożdże rozkruszamy w dużej misce,
dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży
dodajemy mąkę, sól, oliwę,jajko, szybko wyrabiamy. Przekładamy
do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy
ketchupem wymieszanym z koncentratem. Na środku wzdłuż układamy
pokrojonego kurczaka oraz warzywa, a na końcu pokrojoną w plastry
mozarellę. Po obu bokach ciasta nacinamy paski, zakładamy je do
siebie tworząc a'la warkocz. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20
minut. Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz