Strony

wtorek, 27 listopada 2018

INDYK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

 Doskonały pomysł na uroczysty obiad.

 

 


 


SKŁADNIKI
4 plastry indyka,
2 łyżki oleju,,
2 łyżki masła,
kawałek czerwonej papryki,
ser żółty,
garść szpinaku,
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
słodka papryka,
pieprz,
sól
1 op.ciasta francuskiego,
1 białko



WYKONANIE

Indyka lekko rozklepujemy, wkładamy do marynaty przygotowanej z oleju, przyprawy do drobiu, soli, pieprzu i słodkiej papryki, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy. Następnie dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części, układamy filety, a na nich szpinak, kilka pasków papryki i starty ser żółty, Zawijamy w ciasto, smarujemy białkiem. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.





niedziela, 25 listopada 2018

BURACZKI ZASMAŻANE

Doskonały dodatek do świątecznego obiadu.






SKŁADNIKI

0,5 kg buraków
2 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
sok z cytryny
sól, pieprz
łyżka śmietany 18% 




WYKONANIE

Umyte buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dodajemy buraki, mieszamy, dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny, a na końcu śmietanę. Całość dokładanie mieszamy. 


piątek, 23 listopada 2018

CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Przepyszne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i prażonego słonecznika. Idealne ciasteczka do przegryzania podczas Świąt Bożego Narodzenia.









SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. słonecznika,
¾ szkl. płatków owsianych,
180 g masła,
2 łyżki masła orzechowego,
1/3 szkl. cukru,
aromat waniliowy,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


WYKONANIE


patelnia Ambition
Słonecznik prażymy na suchej patelni Ambition , studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem, masłem orzechowym, dodajemy mąkę, proszek, aromat, a na końcu płatki owsiane i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.





Przepis na udane święta

niedziela, 11 listopada 2018

Śnieżny puch z malinami

 Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko.

 


 


SKŁADNIKI

Spód:
opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych
Masa serowa:
500 g sera twarogowego z wiaderka,
2 galaretki cytrynowe,
500 ml wrzątku,
200 ml śmietany 30%,
1 śmietan-fix

Posypka:
½ szkl. wiórek kokosowych,
2 łyżki masła,
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
maliny z syropu




WYKONANIE
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos i cukier, prażymy na złoto, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku.
Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wykładamy folią, układamy ciasteczka jedno obok drugiego.
Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem, dodajemy twaróg, a następnie galaretkę. Wylewamy na ciastka, układamy maliny. Posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.