Strony

niedziela, 6 sierpnia 2017

SŁONECZNIKOWIEC

Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję.
Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam.

 




SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm

4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 ml śmietanki kremówki,
200 g masy krówkowej,
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
¼ szkl. wrzątku

Słonecznik:
100 g słonecznika,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru
 
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
herbata do nasączenia,
dżem wiśniowy




WYKONANIE

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, Wystudzony słonecznik dodajemy do kremu, mieszamy. Na końcu dodajemy słonecznik.


Słonecznik prażony: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy (2 łyżki odkładamy do dekoracji).

Przełożenie: Ciasto smarujemy dżemem, następnie kremem, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy polewą, posypujemy słonecznikiem.









4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie i pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta. Do kawy jest doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, żeby mi się tak chciało je upiec, jak mam ochotę je zjeść...
    Piękne ciasto!
    :)

    OdpowiedzUsuń