Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję.
Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam.
SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o wymiarach
20x26 cm
4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Krem:
250 ml śmietanki
kremówki,
200 g masy krówkowej,
2 płaskie łyżeczki
żelatyny,
¼ szkl. wrzątku
Słonecznik:
100 g słonecznika,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo:
herbata do nasączenia,
dżem wiśniowy
dżem wiśniowy
WYKONANIE
Ciasto: Żółtka oddzielamy od
białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie
żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy
na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180
stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą.
Krem: Śmietanę ubijamy na
sztywno, dodajemy masę krówkową. Żelatynę rozpuszczamy we
wrzątku, studzimy, Wystudzony słonecznik dodajemy do kremu, mieszamy. Na końcu dodajemy słonecznik.
Słonecznik prażony: Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy (2 łyżki odkładamy do dekoracji).
Przełożenie: Ciasto smarujemy dżemem, następnie
kremem, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy polewą, posypujemy słonecznikiem.
Wygląda obłędnie i pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńjuż je pokochałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta. Do kawy jest doskonałe :)
OdpowiedzUsuńOj, żeby mi się tak chciało je upiec, jak mam ochotę je zjeść...
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
:)