Strony

wtorek, 11 kwietnia 2017

SERNIK SZACHOWNICA

Podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć sernika, zamiast zwykłego na kruchym cieście, proponuję Wam przygotowanie efektownego sernika w formie szachownicy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rewelacyjnie smakuje.




SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka o wym. 24x40 cm)
2 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
3 łyżki kakao,
2 łyżki dżemu,
1 szkl. mleka,
2 jajka,
1/2 margaryny,
1 łyżeczka sody

Masa serowa:
1,5 kg sera,
1 margaryna,
1,5 szkl. cukru (wg gustu),
1 budyń śmietankowy,
6 jajek,
2 czubate łyżki kaszy manny,
skórka pomarańczowa

Dodatkowo:
polewa czekoladowa,
orzechy do posypania



WYKONANIE

Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, mieszamy, pieczemy ok. 30 minut, studzimy.

Masa serowa: Ser mielimy. margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser, a następnie resztę składników. Ubijamy pianę, dodajemy sera, delikatnie mieszamy.

Wykonanie ciasta: Ciasto wkładamy do formy, kroimy wzdłuż na 9 pasków równej wielkości, wyjmujemy co drugi pasek ciasta, w to miejsce wlewamy masę serową, drugą warstwę robimy odwrotnie: tam gdzie była masa serowa układamy ciasto, a pomiędzy paski ciasta wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Wystudzony sernik polewamy polewą i posypujemy orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz