Strony

środa, 1 lutego 2017

DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI

To propozycja na ciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek.







SKŁADNIKI
Ciasto:
½ szkl. ciepłego mleka,
¼ szkl. ciepłej wody,
20 g drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
3 łyżki mąki graham,
ok. 2 szkl. mąki pszennej Basia + mąka do posypywania,
2 łyżki oleju




Nadzienie:
20 dag pieczarek,
½ cebuli,
sól o'Sole,
 pieprz, papryka słodka w proszku,
10 dag startego sera,
5 parówek,
ketchup,
2 łyżki masła



Dodatkowo:
rozkłócone jajko



WYKONANIE

Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części

Ciasto: Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.)
Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach.



.


1 komentarz: