Strony

środa, 24 sierpnia 2016

KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Idealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach.

Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty.

 

 

 





SKŁADNIKI
150 g masła,
1 szkl. mąki pszennej tortowej,
2 żółtka,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1/3 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek kokosowych,
szczypta soli

Dodatkowo:
cukier puder,
1 białko




WYKONANIE

W misie malaksera umieszczamy suche składniki, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków foliowych, umieszczamy w zamrażarce na 30 min.
Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy, formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy trochę marmolady, zwijamy w rogaliki i układamy na formie wyłożonej pergaminem. To samo robimy z drugim ciastem. Gotowe rogaliki smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy ok 23-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: