z cukinii można wyczarować wiele potraw, w tym również ciasto na słodko, dodatek jagód stanowi idealne uzupełnienie - ciasto robi się szybko, a dzięki cukinii jest wilgotne
SKŁADNIKI
1 kostka masła,
2/3 szkl. cukru pudru,
2 jajka,
200 g startej na grubych oczkach
cukinii,
1 1/3 szkl. mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru cynamonowego,
3 łyżki wiórek kokosowych
1/3 szkl. jagód
WYKONANIE
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce
razem ze skórką, osączamy z nadmiaru soku.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1
jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, cukier cynamonowy, wiórki kokosowe oraz cukinię –
mieszamy łyżką, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy o wymiarach 24x12 cm wyłożonej pergaminem,
pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem
pudrem.
Uwaga: składniki do przygotowania
ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz