Pyszne dwukolorowe ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką. Czas na truskawkowe wypieki!!!
SKŁADNIKI
Ciasto:
(blaszka 24x39cm)
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
250 g margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
2 łyżeczki kakao
aromat arakowy
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
250 g margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
2 łyżeczki kakao
aromat arakowy
Krem budyniowy:
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
3 łyżki wiórek kokosowych,
1 łyżka likieru kokosowego
1 margaryna
Dodatkowo:
truskawki,
galaretka truskawkowa
truskawki,
galaretka truskawkowa
WYKONANIE
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej
mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2
części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na
brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Układamy
truskawki. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach.
Krem:
W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z
cukrem. Studzimy. Ucieramy margarynę, dodajemy wystudzony budyń,
wiórki kokosowe oraz alkohol.
Po
upieczeniu ciasto odwracamy, smarujemy kremem. Truskawki kroimy na
połówki, układamy na kremie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl.
wrzątku. Tężejącą wylewamy na truskawki.
Bardzo apetyczne ciasto :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńdzięki, zapraszam do wypróbowania
UsuńCzy można użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuń