Strony

wtorek, 26 kwietnia 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Klasyczna domowa potrawa, smaczna i pożywna. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś użyłam drobnej fasoli od firmy CENOS.







SKŁADNIKI

40 dag kiełbasy zbójnickiej,
10 dag boczku wędzonego,
1 cebula,
2 liście laurowe,
4-5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu czarnego,
1 -2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku



WYKONANIE

Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości (60-80 minut). 
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw boczek, następnie dodajemy cebulę i kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do miękkiej fasoli, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody, chwilę gotujemy.  Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz