pyszna rolada z kremem kawowym oraz nutką alkoholu
SKŁADNIKI
Biszkopt
7 jajek
1 szkl. mąki
½ szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
2 jajka
¾ szkl. cukru
1 kostka margaryny
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
2 łyżki kawy sypanej
WYKONANIE
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami, dodajemy żółtka,
następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodajemy olej, aby biszkopt dobrze się zwijał.Tak przygotowaną masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 1
łyżkę mąki, do drugiej kakao. Za pomocą szprycy, woreczka foliowego
lub łyżki nakładamy na przemian jasne i ciemne skośne pasy. Biszkopt pieczemy ok. 10 min.w rozgrzanym
piekarniku w temp. 220 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy papier z biszkopta, zawijamy
w ściereczkę, studzimy. Biszkopt lekko nasączamy kawą.
Krem: kawę zaparzamy, przecedzamy, studzimy. Ucieramy mikserem margarynę. Na parze ubijamy jajka z cukrem, dodajemy do margaryny - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone fusy oraz spirytus, dokładanie mieszamy.
Biszkopt przekładamy kremem, zwijamy w roladę, schładzamy w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Pyszna rolada, pięknie się prezentuje, a do tego jest kawowa, moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada .)
OdpowiedzUsuń