Strony

wtorek, 19 stycznia 2016

OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE

doskonałe na kolację z kubkiem ciepłego mleka  lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś


SKŁADNIKI

Ciasto:
25 g drożdży,
100 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 250 g mąki,
1 jajko,
100 g rozpuszczonej margaryny

Farsz:
½ słoika dżemu brzoskwiniowego,
1 jabłko,
½ łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
3 łyżki masła,
2 łyżki wiórek kokosowych,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki



WYKONANIE
1.Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt. 

2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. 

3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy na blasze wyłożonej pergaminem..Odstawiamy na 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

4. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą.
5.Roladki posypujemy kruszonką. 

6.Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz