Mój mąż uwielbia serniki na zimno dlatego raz na jakiś czas, choć nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłam, postanowiłam przygotować jego ulubione ciasto w nowej wersji.
Składniki:
Spod ciasteczkowy:
120 g ciastek wieloziarnistych
60 g rozpuszczonego masła
2-3 łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mrożonych jagód
Dodatkowo:
Maliny, borowki, galaretka przezroczysta
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Rozpuszczamy masło, studzimy. Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Tak przygotowaną masą wykładamy spod tortownicy. Odkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzatku. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem i śmietanka. Dodajemy ostudzona żelatyne, dzielimy na 2 części, do 1 części dodajemy zmiksowane jagody. Wykladamy na przemian na spod ciasteczkowy.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.
Na masie serowej układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz