Obłędny sernik na zimno na
ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku.
SKŁADNIKI
Masa serowa:
500 g sera z wiaderka,
200 g jogutu naturalnego,
3 łyżki cukru pudru,
1 op. cukru z wanilią
5 łyżeczek żelatyny
1 op. ciasteczek (kilka odkładamy do
dekoracji)
Spód:
1 op.ciasteczek Blacky,
60 g rozpuszczonego masła
WYKONANIE
Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm
wykładamy folią spożywczą. Ciastka blendujemy, dodajemy lekko
schłodzone płynne masło, mieszamy. Wykładamy masę na tortownicę,
równomiernie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w
¼ szkl. wrzątku. Masę serową miksujemy z jogurtem, dodajemy
cukier puder i waniliowy, dodajemy wystudzoną żelatynę. Następnie
dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy łyżką. Całość wylewamy
na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy połówki
ciastek. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz