Strony

niedziela, 29 października 2017

ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM

 Przepyszne małe co nie co do kawy. Kruche orzechowe babeczki, wypełnione mega czekoladowym kremem z dodatkiem kawy, które przełamuje smak dżemu z czarnej porzeczki. Pięknie się prezentują i doskonale smakują dzięki prażonym orzechom laskowym Helio.






SKŁADNIKI


Babeczki: 16 sztuk
1 szkl. mąki tortowej,
½ szkl. mąki krupczatki,
100 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych,
1 jajko,
1/3 szkl. cukru pudru,
olejek waniliowy
szczypta soli

Krem:
300 ml śmietany 30%,
150 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżki likieru czekoladowego,
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
masło do posmarowania foremek,
mielone orzechy laskowe,
dżem z czarnej porzeczki


WYKONANIE 

Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi orzechami. Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam koła szklanką, układam w foremkach, lekko dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach.

Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę, najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa cukierniczego.

Babeczki smaruję dżemem, następnie wypełniam kremem, dekoruję orzechami.




5 komentarzy: