Strony

wtorek, 17 października 2017

MUFFINKI MARCHEWKOWE

 Miałam nadmiar marchewek w domu i zachciało mi się czegoś słodkiego, zajrzałam do lodówki, znalazłam jajka i jogurt naturalny i powstały pyszne, puszyste muffinki.
Z podanej porcji wyszło mi 10 muffinek.








SKŁADNIKI
150 g startej na grubej tarce marchewki,
50 g rozpuszczonej margaryny,
100 g mąki,
50 g jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
75 g cukru,
2 jajka,
garść posiekanych orzechów,
1 płaska łyżeczka cynamonu




WYKONANIE

Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną margarynę, jogurt naturalny, a następnie suche składniki. Na końcu dodajemy marchewkę i orzechy, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.



1 komentarz: