Strony

niedziela, 20 sierpnia 2017

WIŚNIOWA DELICJA

Lekkie ciasto przypominające swoim smakiem popularne ciastka delicje, ponieważ jest lekkie jak chmurka, rozpływa się w ustach i ma w sobie warstwę wiśniową z galaretką. Ciasto w wykonaniu mojej mamy, które bardzo polecam !!!





SKŁADNIKI
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:
1 słoik wiśni drylowanych (300 ml),
1 galaretka wiśniowa

Krem śmietankowy:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
100 g serka waniliowego,
2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
rozpuszczona czekolada lub polewa

WYKONANIE
 
Biszkopt: Blaszkę o wym 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Masa wiśniowa:Wiśnie z sokiem zagotowujemy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę.

Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier a na końcu lekko przestudzoną żelatynę.

Na biszkopt wykładamy tężejącą masę wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy masą śmietankową, ozdabiamy polewą.

1 komentarz: