Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie, jedno z moich ulubionych.
SKŁADNIKI
Krokant orzechowy:
30 dag orzechów włoskich,
10 dag masła,
2 łyżki miodu,
½ szkl. cukru
Ciasto miodowe:
4 szkl. mąki,
1 kostka masła,
1 szkl. cukru,
2 łyżeczki sody,
3 łyżki miodu,
2 jajka
Krem gotowany:
2 szkl. mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
3 cukry waniliowe,
¾ szkl. cukru,
½ kostki masła,
½ kostki margaryny
WYKONANIE
Krokant orzechowy: Orzechy pokroić na ćwiartki.
Wszystkie składniki podgrzewać w rondelku na małym ogniu ok. 10
min, nie gotować.
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy
ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wyłożyć do 3 foremek o
wymiarach 38x22 cm. Na jedno ciasto wykładamy krokant orzechowy,
pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasta bez orzechów pieczemy 15
min, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą.
Krem gotowany: W ½ szkl. rozrabiamy mąki. Resztę
mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń i zagotowujemy. Do
gorącego budyniu dodajemy cukry waniliowe oraz masło i margarynę,
miksujemy do połączenia składników. Gorącą masą przekładamy
nasączone blaty ciasta, na wierzchu układamy ciasto z orzechami.
Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach.
Oj tak, to zdecydowanie moje smaki :) Mniam!
OdpowiedzUsuńMoje kubki smakowe również baaardzo lubią to ciasto :)
OdpowiedzUsuńja piekłam same kruche ciasta ,a orzechy dałam na ciasto na końcu
OdpowiedzUsuńja go nazywam snickersem :)
OdpowiedzUsuń