Strony

czwartek, 15 września 2016

ORZECHOWO-ŚLIWKOWA NUTELLA

takie powidła doskonale nadają się na kanapki i do naleśników

 


 

 

SKŁADNIKI
 na 4 słoiczki:
1 kg śliwek,
2 cukry waniliowe,
ok. ¾ szkl. cukru,
50 g ciemnego kakao,
200 g zmielonych orzechów włoskich



WYKONANIE

Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Dodajemy cukier i cukry waniliowe, smażymy ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy. Smażymy jeszcze ok. 10 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe powidła przechowujemy w ciemnym miejscu.

5 komentarzy: