takie powidła doskonale nadają się na kanapki i do naleśników
SKŁADNIKI
na 4 słoiczki:
1 kg śliwek,
2 cukry waniliowe,
ok. ¾ szkl. cukru,
50 g ciemnego kakao,
200 g zmielonych orzechów włoskich
WYKONANIE
Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem,
przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym
ogniu około 1,5 godziny. Dodajemy cukier i cukry waniliowe, smażymy
ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie
mieszamy, następnie dodajemy orzechy. Smażymy jeszcze ok. 10 min.
Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy,
ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe
powidła przechowujemy w ciemnym miejscu.
z orzechami jeszcze śliwkowej nutelli nie jadłam! A na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie
Usuńuwielbiam połączenie śliwek z kakao, mniam :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam tylko nie dodwałam orzechów :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami smakuje inaczej ☺
Usuń