pyszne naleśniki według Michela Moran, które pochodzą z książki kucharskiej "Doradca smaku" (jakiś czas temu wygrałam ją w konkursie kulinarnym), z sosem pomarańczowo-cynamonowym - doskonała propozycja na niedzielny deser ;)
SKŁADNIKI
Naleśniki
125 g masła,
2 jajka,
1 żółtko,
ok. 125 g mąki puszystej Lubella,
250 ml mleka 2%,
1 łyżka cukru pudru,
olej
Sos pomarańczowy:
skórka z 1 pomarańczy,
50 g cukru kryształu,
sok z 1 pomarańczy,
50 g masła,
cynamon
Dodatkowo:
bita śmietana
WYKONANIE
Naleśniki: Masło rozpuszczamy,
studzimy. W misce roztrzepujemy 2 jajka oraz żółtko, a następnie
dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko oraz dodajemy cukier puder.
Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja, na końcu dodajemy
wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
Na rozgrzanej patelni, lekko
posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
Sos pomarańczowy:
Skórkę z pomarańczy kroimy w cienkie
paski, wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru, gotujemy ok.
3-4 min na małym ogniu. Przekładamy na sitko i odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy masło,
zmniejszamy ogień, dolewamy sok pomarańczowy, doprawiamy cynamonem,
dodajemy resztę cukru oraz odłożoną skórkę z pomarańczy,
mieszamy do połączenia składników oraz gdy sos uzyska pożądaną
przez nas konsystencję.
Naleśniki składamy na 4 części,
polewamy ciepłym sosem, Dekorujemy bitą śmietaną.
Uwielbiam naleśniki :-) twoje wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniki:)
OdpowiedzUsuń