Deser bez pieczenia, który bardzo
często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do
starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;)
Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE, natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma.
SKŁADNIKI
200 g masła,
ok. 1/3 szkl. cukru,
1 łyżka dżemu wiśniowego Dagoma,
1 łyżka kakao,
2 łyżki wódki,
wiórki kokosowe
WYKONANIE
Miękkie masło ucieramy z cukrem.
Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy do masy., następnie dodajemy
dżem i kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się
połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych) prażymy na suchej patelni, studzimy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,
obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin.
smakowicie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń