Strony

wtorek, 15 marca 2016

SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Szarlotka to takie ciasto, które wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję.



SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka 24x34 cm)
½ kostki margaryny,
2 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 i ¾ szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:
750 ml smażonych jabłek,
1 galaretka cytrynowa

Pianka budyniowa:
4 białka,
3 łyżki budyniu wiśniowego,
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
kasza manna


WYKONANIE 

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach.
Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.  
Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń.
Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę z białek i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze ok 25 min. w 180 stopniach.


4 komentarze: