kruche ciasteczka serduszka, będą stanowić słodki upominek dla ukochanej osoby
SKŁADNIKI
Z podanej porcji
wyszło mi 25 ciasteczek:
250 g mąki
1/2 kostki margaryny
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 żółtko
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1czubata łyżka kakao
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
250 g mąki
1/2 kostki margaryny
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 żółtko
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1czubata łyżka kakao
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
WYKONANIE
Mieszamy mąkę
z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę, wbijamy żółtko -
wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i
orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople
aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy
obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy
kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki.
Serca poprzekładamy na przemian, aby powstały dwukolorowe
ciasteczka. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12
min. w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz