Dziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao.
SKŁADNIKI
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
2 jajka,
50 g masła
Dodatkowo:
nutella,
rozpuszczone masło
WYKONANIE
Drożdże kruszymy w dużej misce,
zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki,
mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie
dodajemy mąkę, jajko i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy
na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta nutellą,
zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy na
formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.