wtorek, 28 lutego 2017

FRYTKI Z PIEKARNIKA

Zdrowsza wersja frytek, bo nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, a smakują równie dobrze.








SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków,
3 łyżki oleju,
1 łyżka papryki,
sól o'Sole,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka oregano,
szczypta cukru



WYKONANIE
 
Ziemniaki kroimy grubsze frytki, przekładamy do miski, posypujemy papryką, oregano, solą, szczyptą cukru i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy olej, mieszamy, przekładamy na blachę. Pieczemy ok. 50 minut w 200 stopniach.


niedziela, 26 lutego 2017

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

 Dawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy.







SKŁADNIKI

Ciasto:
250 g mąki krupczatki,
125 g mąki pszennej,
150 g masła,
2 żółtka,
½ szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli

Masa budyniowa:
400 ml mleka,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
4 jabłka,
cukier puder,
2 łyżki kaszy manny




WYKONANIE

Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do woreczków foliowych, a następnie na 30 minut do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.





sobota, 25 lutego 2017

GRAHAMKI

W weekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne.








SKŁADNIKI

100 ml ciepłej wody,
150 ml mleka,
20 g drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
150 g mąki pszennej,
200 g mąki graham,
2 łyżki oleju,
2 łyżki łuskanego słonecznika,
1 łyżeczka czarnuszki





WYKONANIE 
 
W wodzie rozrabiamy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, podgrzane mleko oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie wyłożonej pergaminem, każdą bułkę nacinamy na krzyż ostrym nożem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.


poniedziałek, 20 lutego 2017

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE

Kto z nas nie lubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację.









SKŁADNIKI

Ciasto:

30 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 g mąki graham,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli,
¾ szkl. ciepłej maślanki,
5 łyżek ciepłej wody

Nadzienie:
kilka plastrów grubej kiełbasy,
sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
25 dag pieczarek,
½ cebuli,
2 łyżki masła,
ketchup,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
papryka słodka




WYKONANIE

Ciasto:

W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm.




Nadzienie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto smarujemy sosem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w plastry, posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką.


niedziela, 19 lutego 2017

FORNETTI KOKOSOWE

Szybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc postanowiłam zrobić sama.

 

 




SKŁADNIKI
 
1 opakowanie ciasta francuskiego,
100 g sera twarogowego,
4 łyżki wiórek kokosowych,
cukier,
1 jajko


WYKONANIE
 
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości ok. 8 cm. Ser mieszamy z wiórkami i cukrem. Na każdym kawałku ciasta układamy ser, zwijamy i zalepiamy boki, układamy zwinięciem do dołu. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach.


poniedziałek, 13 lutego 2017

CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE

Od jakiegoś czasu piekę różne ciasteczka z płatkami owsianymi, tym razem wzbogaciłam je o orzechy włoskie. Ciasteczka te długo zachowują świeżość i są miękkie. 1-2 ciasteczka do kawy czy z kubkiem mleka, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

 





SKŁADNIKI
100 g masła,
3,5 łyżki cukru brązowego,
1 jajko,
60 g mąki pszennej,
20 g mąki krupczatki,
60 g orzechów włoskich zmielonych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 g czekoladowych dropsów



WYKONANIE 

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor. 



piątek, 10 lutego 2017

PLACUSZKI NA MAŚLANCE

To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie nie tylko dla maluchów. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy gdy mam więcej czasu na celebrowanie posiłków.

 



 


SKŁADNIKI na 12 placuszków
4 czubate łyżki kaszy manny Cenos,
100 ml maślanki,
1łyżka cukru brązowego (można użyć zwykłego lub waniliowego),
3 łyżki płatków orkiszowych Cenos,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 jajko,
olej kokosowy do smażenia,
owoce do podania,
rozpuszczona czekolada




WYKONANIE
Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą.

poniedziałek, 6 lutego 2017

ROGALIKI NA MAŚLANCE

Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.

 



 


SKŁADNIKI

15 g drożdży świeżych,
100 ml ciepłej wody,
100 ml ciepłej maślanki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki cukru,
szczypta soli



Dodatkowo:
marmolada do nadziewania,
lukier,
jajko do posmarowania




WYKONANIE

W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem wierzch, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem.




sobota, 4 lutego 2017

MIODOWIEC Z KAJMAKIEM

Przepyszne ciasto miodowe przekładane masą kajmakowo-kawową oraz warstwą masy śmietanowej, słodki smak przełamują powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ...





SKŁADNIKI

Ciasto miodowe:
3,5 szkl. mąki,
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
2 łyżeczki sody,
3 łyżki miodu,
2 jajka,
2 łyżki śmietany
Krem kajmakowy:
200 g masła,
400 g masy kajmakowej,
1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu

Masa śmietanowa:
330 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix,
powidła śliwkowe

Dodatkowo: 
polewa czekoladowa



WYKONANIE
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. 

Krem kajmakowy:masło ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę.

Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami.