wtorek, 31 maja 2016

TORT MIŚ

 czekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka

 


 


SKŁADNIKI

Biszkopt: tortownica o śr 20 cm
3 jajka,
½ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu

Poncz:
½ szkl. herbaty

Krem:
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
1 kostka masła,
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
wiśnie w syropie,
2 łyżki śmietany 36%,
cukierki,
kilka biszkoptów

WYKONANIE

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl. mleka. W ¼ szkl. mleka rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao.

Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort.

niedziela, 29 maja 2016

ROLADA CZARNY LAS

Rolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie.

 

 



SKŁADNIKI

Ciasto:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju

Krem:
200 g serka mascarpone,
250 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
mały słoik drylowanych wiśni,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
1 kieliszek wiśniówki


WYKONANIE 

1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz olej, mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem.
3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy resztą kremu, wiśniami i czekoladą.


 

sobota, 28 maja 2016

CALZONE - czyli pizza pieróg

Danie z kuchni włoskiej, podobny smak do pizzy, ale w innej formie, równie smaczne. Możemy robić z różnymi farszami, według naszych upodobań. Moje calzone podałam z sosem czosnkowym kieleckim.





SKŁADNIKI

Ciasto:

2 ½ szkl. mąki pszennej Młynomag,
½ szkl. mąki graham Młynomag,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1/3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 jajko rozkłócone jajko,
czarnuszka do posypania

Nadzienie:
250 g pieczarek,
3 kiełbaski śląskie,
1 cebula,
1 czerwona papryka mała,
½ puszki czerwonej fasoli Jamar,
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka

Dodatkowo:
ketchup,
sos czosnkowy,
15 dag ser żółtego startego na tarce o grubych oczkach



WYKONANIE
Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, połowę rozkłóconego jajka, drożdże, mleko oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.

Farsz: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni razem z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy przyprawami do smaku, dusimy do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy aż płyn odparuje, na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, studzimy.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 6 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

czwartek, 26 maja 2016

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY SERNIK

Mocno czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie, ciasto idealne na wielbicieli czekoladowych smaków: sernik z gorzką i mleczną czekoladą, oblany polewą z białej czekolady, a smaku dopełniają chrupiące, czekoladowe kuleczki ...

 






SKŁADNIKI:

Spód:
50 g masła

Masa serowa:
500g sera z wiaderka,
4 jajka,
125 g gorzkiej czekolady,
75 g mlecznej czekolady,
¼ szkl. cukru,
180 g śmietany 12%,
1 op.cukru waniliowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Polewa:
½ tabliczki białej czekolady,
1 łyżka masła,



WYKONANIE

Spód: formę o wymiarach 22x28 cm wykładamy pergaminem. Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciastka kruszymy w malakserze, dodajemy masło, mieszamy wykładamy powstałą masą formę.

Masa serowa:
Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ser mieszamy z cukrami, dodajemy po 1 jajku, mąkę, śmietanę i wytudzoną czekoladę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 min. Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie. Wystudzony sernik smarujemy polewą, dekorujemy kulkami.

Polewa:
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę z masłem.


 

środa, 25 maja 2016

CHIKKER

uwielbiam chikkera z Mc Donalds'a, ale postanowiłam przygotować swoją wersję tego przysmaku, smakuje rewelacyjnie, doskonale sprawdzi się np. podczas pikniku







SKŁADNIKI



Kotlety drobiowe:

1 pierś z kurczaka,
½ papryki czerwonej
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ½ łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka majonezu,
olej

Dodatkowo:
6 bułek,
ogórki kiszone,
pomidor,
sałata



WYKONANIE

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, dodajemy mąkę i jajko – mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placuszki, smażymy z obu stron na małym ogniu na złoto. Następnie osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Bułki przypiekamy chwilę w piekarniku aby były chrupiące, następnie przekrawamy na połowę. Na jednej połówce kładziemy liść sałaty, układamy kotleta, plastry ogórka, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.

wtorek, 24 maja 2016

SERNIK NA ZIMNO W PUCHARKU

prosty, szybki i smaczny deser

 



 

 SKŁADNIKI

4 biszkopty,
1 szkl. soku brzoskwiniowego,
2 nektarynki,
1 łyżka żelatyny
200 g serka waniliowego 

WYKONANIE

Biszkopty łamiemy na 4 części, układamy w 2 pucharkach. Sok zagotowujemy, w gorącym rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Serek mieszamy z 1/4 schłodzonego soku, wlewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki. Kroimy nektarynki, układamy na zastygniętej masie serowej, zalewamy resztą soku. wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 

 

 

poniedziałek, 23 maja 2016

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI

pyszna i pożywna zapiekanka



SKŁADNIKI
250 g makaronu kokardki,
3 kiełbaski śląskie,
3 łyżki kukurydzy,
25 dag pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
½ szkl. śmietany,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
kawałek żółtego sera

Sos:
2 łyżki majonezu,
½ szkl. śmietany,
majeranek,
sól,
pieprz

Dodatkowo:
szczypiorek,




WYKONANIE

1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę. 
4. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połowę makaronu, pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami. 
6. Całość zapiekamy ok. 20-25 min, 10 min przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy. Zapiekankę podajemy polaną keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 22 maja 2016

SERNIK CAPPUCINO

Lekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.





SKŁADNIKI

Masa serowa:
200 ml mleka,
1 śnieżka,
7 łyżek cappucino czekoladowego,
400 g sera twarogowego z wiaderka,
1 cukier waniliowy,
6 łyżeczek żelatyny

Pianka:
1 szkl. śmietany 30%,
1 op.cukru waniliowego,
1 śmietan-fix


Dodatkowo:
1 szkl. wystudzonego cappucino,
kakao do posypania

 


WYKONANIE
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy cappucino, następnie po łyżce sera oraz cukier, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy.


Formę o wym.28x20 cm wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w cappucino, układamy w formie obok siebie, wylewamy połowę masy serowej, układamy warstwą nasączonych biszkoptów, zalewamy resztą masy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki aby masa lekko stężała.



Pianka:
Cukier mieszamy z usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.



Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA

CAPPUCCINO

taką kawę każdy może sobie przygotować bez wychodzenia z domu, nie trzeba nawet ekspresu i możemy w niedzielne przedpołudnie delektować się pyszną kawą z pianką, do tego jakieś ciacho i nic więcej do szczęścia nie trzeba ;)

 



SKŁADNIKI
2 łyżeczki kawy mielonej,
150 ml wrzątku,
ok 100 ml mleka,
kakao do posypania

WYKONANIE 

Zaparzamy espresso, następnie przecedzamy aby pozbyć się fusów, espresso wlewamy do filiżanki. Mleko podgrzewamy, aby było bardzo ciepłe, ubijamy ręcznym mikserem, aż powstanie pianka,wlewamy delikatnie do kawy, tak aby pianka pozostała na wierzchu, posypujemy kakao.


Do mojego cappuccino użyłam kawy mielonej Cafe Liegeois "Mano Mano", która pochodzi z Meksyku. Jest mocna i aromatyczna. Można ją przyrządzać zarówno w ekspresie, jak i tradycyjną metodą parzenia. Kawę możecie zakupić na stronie Przyjaciele Kawy. Polecam!!!

sobota, 21 maja 2016

SAŁATKA RYŻOWA Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI

 pyszna i pożywna sałatka, którą szybko się robi







SKŁADNIKI
 
1 woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego,
20 dag szynki z plastrach,
½ puszki kukurydzy,
4 jajka,
2 ogórki kiszone,
majonez,
sól,
pieprz,
szczypiorek



WYKONANIE

Szynkę kroimy w małe paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na małe kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Ogórki kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ryż, szynkę, pieczarki, ogórki, jajka, dodajemy majonez oraz sól i pieprz, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

piątek, 20 maja 2016

LENIWIEC Z OWOCAMI


Pogoda za oknem zachwyca, więc szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni, ale gdy mamy ochotę na domowe ciasto z tego przepisu w mig je przygotujemy i to bez użycia miksera.




SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1/2 szkl. mleka
50 g margaryny
1 jabłko, 1 brzoskwinia
2 łyżki kropelek czekoladowych

WYKONANIE
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Za pomocą miotełki roztrzepujemy jajko z mlekiem i margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka.

czwartek, 19 maja 2016

SAŁATKA GYROS Z FETĄ

 odmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego

 


 





SKŁADNIKI

podwójna pierś z kurczaka,
przyprawa do kurczaka,
8 ogórków konserwowych,
3 jajka ugotowane na twardo,
4 łyżki kukurydzy,
2 pomidory,
150 g sera feta,
½ cebuli,
4 liście kapusty pekińskiej,
ketchup

Sos czosnkowy:
½ szkl. jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
papryka słodka

WYKONANIE

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. 

Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami.

Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą.





Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym zawsze się go używało. Pochodzę z Kielecczyzny i ten smak jest mi znany od dawna, więc mogę go wszystkim polecić, gdyż jest to sprawdzony smak, który od lat pozostaje zawsze taki sam.

środa, 18 maja 2016

BABECZKI W KROPECZKI

babeczki nadziane suszoną żurawiną i czekoladą, do kawki idealne

 











SKŁADNIKI

1 szkl. mąki,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
4 łyżki mleka,
4 łyżki oleju,
1 łyżka cukru pudru,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki suszonej żurawiny

WYKONANIE
Suche składniki łączymy w 1 misce, w drugiej misce łączymy mokre składniki. Do mokrych dodajemy suche składniki, dodajemy żurawinę i posiekaną czekoladę. Przekładamy do papilotek i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-18 min w 180 stopniach.

wtorek, 17 maja 2016

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE

Uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, często ją przyrządzam z różnymi dodatkami, tym razem jako sosu do posmarowania ciasta na pizzę użyłam gotowego sosu do spaghetti, który świetnie się sprawdził w tej roli.



 

SKŁADNIKI


Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów,
ok. 2 szkl. mąki,
1 szkl. ciepłej wody,
1 jajko
Nadzienie:
100 g sera gouda,
kilka plastrów salami,
kilka suszonych pomidorów,
2 łyżki kukurydzy,
4-5 pieczarek,
1 pomidor

Sos: 


WYKONANIE

Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i zalewę z suszonych pomidorów oraz jajko, wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem. 
Salami kroimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone w paski, pomidora i pieczarki w plastry, a żółty ser ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki układamy na pizzy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min. na termoobiegu. Na 5 min przed końcem posypujemy żółtym serem. Pizzę podajemy z ulubionym sosem.