czwartek, 23 czerwca 2016

DOMOWE LODY KAKAOWO-AJERKONIAKOWE

moje pierwsze domowe lody, przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, na upały w sam raz

 


 SKŁADNIKI

4 żółtka,
330 ml śmietanki 30%,
¼ kostki masła,
2 łyżki kakao,
100 ml adwokata,
1 op. cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru


WYKONANIE 


Śmietanę ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy żółtka z miękkim masłem, dodajemy cukry, następnie ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie. Dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, do 2 alkohol. Wlewamy do przygotowanej formy: z 1 strony jasną masę, z drugiej ciemną, przykrywamy folią. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.


4 komentarze: